Sara, 41 år

Man kanske kan kalla det för 40-årskris – efter att ha tränat absolut NOLL de senaste 26 åren (hoppade höjdhopp tills jag var 13 år) fick jag helt plötsligt för mig att jag skulle bli ’fit by 40’ (det var 200 dagar till 40-årsdagen…). Jag har ingen träningsbakgrund alls, så jag gick all-in och provade ALLT; body pump, spinning, boxning, styrketräning, afrodans, CX Works, cirkelträning, functional toning, army fitness, yoga, body combat – you name it, I tried it! Det var absolut skoj, men jag fick inga mätbara/synliga resultat och ledsnade efter ett halvår. Tog mig en funderare kring vad mina mål egentligen var, kom till insikt om hur dessa kunde nås – men insåg också att jag inte hade tillräckligt med kunskap om hur jag skulle gå till väga. Det var då jag kontaktade Staffan.

Rekommenderar Staffan för att:

– Staffan är trovärdig, man ser att han lever som han lär!

– Staffan är förtroendegivande och seriös, med genuin kunskap om träning och kost!

– Staffan är hård men rättvis och hjälper en att prestera sitt yttersta vid varje tillfälle!

– Staffan finner lösningar, som gör att man kan få in träning och hälsa i sitt livspussel där familj och jobb konkurrerar om tid och resurser!

 

Mina mål när jag började:

Jag skickade ett mail till Staffan för ganska exakt ett år sedan, och där beskrev jag mina mål på detta sätt:

– Att bygga synliga muskler – och få en ”wow-kropp” (haha, kan man få det när man är 40+ ??)

– Vill ha ”stora armar/axlar” – och skulle vilja ha schysst rygg, och rumpa

– Behöver tänka på kosten. Väger inte för mycket, men har för hög fett%. Behöver nog gå ner 3 -5 kg fett.

 

Mina mål handlade alltså om att få en sådan fantastisk kropp som man ju ser på motivationsbilder på Facebook, ”If you can dream it, you can do it!”, ja, ni vet! 😉

En bra sak med Staffan som PT är att han inte lagt några värderingar i mina mål, som ju kan tyckas vara väl ”ytliga” (inget alls om bätte hälsa, bättre kondition etc, utan helt enkelt bara ”snyggmål”). Staffan gjorde en plan för att JAG skulle kunna nå MINA mål.

 

Hur har Staffan hjälpt mig nå mina mål:

– Jag kunde inget om styrketräning. Staffan gjorde ett minutiöst arbete för att få mig att förstå vad jag ska göra och hur jag ska göra – korrigerat och rättat till när jag gjort fel.

– Staffan har gjort en träningsplanering som skapat en kontinuitet i min träning, med hög träningsfrekvens, men också tillräckligt med vila för musklerna mellan passen.

– Staffan är oerhört kunnig och jag är oerhört vetgirig, så jag har fått en stor kunskap kring såväl träning som kost.

– Staffan har pushat och stöttat – och fått mig att steg för steg ta mig ur min trygghets- och bekvämlighetszon. Han har helt enkelt inte lyssnat på mina ”Jag vill inte, jag klarar inte, det är för svårt, jag orkar inte”. Med enkla frågor som: ”Ska du ha nån rumpa, eller…?!” har han fått mig att tänka efter och faktiskt inse att Staffan vet bäst – det är bara att lyda, inte fråga och fundera och känna efter så mycket! 😉

 

Mina resultat:

Nu har det gått ett år sedan jag kontaktade Staffan och mycket har hänt under det senaste året och man kan säga att jag nått mina utseendemål:

– Jag har synliga muskler, och är särkilt stolt över axlar, armar och rygg. Rumpa och ben börjar ta sig, de med!

– Jag har ökat i vikt på vågen (Yes! Muskler väger!), men gått ner i fettprocent. Är betydligt mer ’tight’ än för ett år sedan, och gäddhäng och muffinsmidja är ett minne blott.

 

Men det viktiga idag är inte enbart det jag formulerade som mål för ett år sedan, utan det viktiga idag är allt som jag egentligen fått ’på köpet’:

– Jag har en mycket starkare självkänsla och är en gladare, lugnare och trevligare människa, mamma, väninna och kollega!

– Jag hinner med så mycket mer på fritiden, fastän jag tillbringar en hel del tid på gymmet!

– Jag är en bättre förebild för mina barn!

– Jag äter hälsosamt och kylskåpet är numera alltid fyllt av ’good stuff’ – och den största förändringen är hemmalagade lunchlådor istället för dyr restaurangmat på jobbet.

– Jag har hittat ett fritidsintresse som jag verkligen gillar – längtar till gymmet!

– Jag mår så himla bra!!!

 

Min resa är inte slut, utan detta är bara första året av mitt ’fitnessliv’, som ska vara för resten av livet. Detta var inget nyårslöfte, ingen 10-veckorsplan, ingen bantningskur – utan ett beslut om en helt ny livsstil!

 

Jag fortsätter att ha Staffan som min coach även framöver, för än är jag inte fullärd, än behöver jag få ta del av hans kunskap, även om jag inte längre är en ’rookie’ bland hantlar och skivstänger. Jag fortsätter träna med Staffan för att få peppning och pushas till att nå nya mål.

 

Mina mål just nu är inte enbart utseendemässiga (kanske har 40-årskrisen börjat klinga av), även om de rent visuella muskelmålen fortfarande är mina mål i grunden. Nu har jag dock lagt på flera styrkemål; jag ska klara 10 chins inom ett par månader, jag ska bicepscurla med 13,5 kg, jag ska göra 15 dips osv. Jag ska inte bara se fit ut, jag ska vara stark på riktigt också! 😉

 

 

 

Tack för detta första år, Staffan! Vi gick ut hårt – men nu är det dags att öka! J

 

//Sara